Categories
Het Klokkengieterijmuseum

Het Klokkengieterijmuseum

In het voormalige fabriekspand van de klokkengietersfamilie Van Bergen is sinds 1987 het museum gevestigd. Aan de hand van de unieke collectie, waaronder de oudste klok van de provincie Groningen en een klok van de Stradivarius van de klokkengieters (Geert van Wou)  geeft het museum een inkijk in de geschiedenis van  klokken, carillons en uurwerken in Nederland en Europa. Het museum beschikt daarnaast als enige museum in Nederland over een oorspronkelijke gietkuil, waar het gieten echt beleefd kan worden.

Het museum is van mei tot en met oktober geopend voor bezoekers. Een bezoek buiten deze openingstijden is mogelijk op afspraak, bijvoorbeeld voor groepen, scholen, kinderfeestjes of speciale arrangementen. Het is ook mogelijk om in het museum te trouwen.

Schoolgroepen

Met de klas naar het Klokkengieterijmuseum en Museum Slag bij Heiligerlee? Dat kan! Door middel van een interactieve speurtocht doen kinderen van alle leeftijden en groepen allerlei ontdekkingen over de Slag bij Heiligerlee en de Klokkengieterij.

Het Klokkengieterijmuseum biedt de mogelijkheid om met de klas zelf een klokje te gieten. In het museum zijn veel grote en kleine klokken te zien en te horen die vroeger in de gieterij zijn gegoten. Het luiden van de klokken en de specifieke klankkleur van iedere klok zijn nauw verbonden met muziek. De kinderen kunnen zelf de verschillen ontdekken tussen de verschillende uurwerken en klokken. Op het carillon van het museum mogen de kinderen zelf een lied proberen te spelen.

De speurtocht omvat twee korte bezoeken aan de beide musea en een belevingsroute door de omgeving. Voor docenten wordt een educatief lespakket ontwikkeld om te gebruiken in de klas naast het museumbezoek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *